Do-22Kj

Средином 1930-их година двадесетог века Краљевина Југославија је имала једно од модернијих поморских ваздухопловстава. Иако није задовољавало што се квантитета тиче био је заступљен квалитет који се огледао како по увозу тако и по домаћој производњи хидроплана.

Један од тих модерних увозних апарата био је свакако немачки Дорније До-22Кј (Dornier Do-22Kj). Ознака “ј” у типу стајала је за “Jugoslawien“. Наоружавање Поморског Ваздухопловства овим типом хидроплана започето је крајем 1938. године да би попуна јединица била завршена 1939. године. Огледни примерак овог хидроплана Поморско Ваздухопловство је примило још 1935. године да би после завршених испитивања био враћен у Немачку на конверзију у серијски примерак. Поморско Ваздухопловство је у свом наоружању имало укупно 13 оваквих хидроплана обележених редним бројевима 301-313. Осам хидроплана До-22Кј априла месеца 1941. године после немачког напада на Краљевину Југославију преко Грчке врши пребег савезницима. Хидроплани До-22Кј, са још једним хидропланом СИМ XIV, 22. априла слећу у базу Абукир (Abouqir) где улазе у састав 201. групе RAF-а као No.2 Yugoslav Squadron који је на жалост расформиран априла месеца 1942. године.

Макета хидроплана До-22Кј

У размери 1/72 данас на тржишту можемо пронаћи две макете хидроплана До-22Кј. Једна од њих је стари вакуформ америчке фирме Wings72 док је друга од произвођача Xotic72, али у технологији шорт рана (short run). Треба само напоменути да је ова последња у ствари препак макете која се једно време на тржишту могла пронаћи у кутији фирме Av Usk која је и прва паковала ову макету.

До-22Кј (Wings72; 1/72)

Као што сам већ раније написао, макета овог произвођача је израђена у вакуформ технологији производње пластичних макета. У најлонску врећицу А4 формата поред упутства, металних делова и налепница спакована су и два листа дебље беле пластичне фолије. Један већи а други мањи.

Већи лист пластичне фолије на себи садржи укупно 14 делова од којих нам два неће требати. У питању су полутке кормила правца за верзију авиона До-22 који уместо пловака има фиксни стајни трап за полетање и слетање на тврду подлогу.

Делови се са фолије одвајају веома једноставним поступком тако што ћемо врхом скалпела, скрајбера или неке челичне игле у неколико благих пролазака дуж контура делова направити канал у носећем делу пластичне фолије и благим савијањем фолије буквално “одломити” делове макете од остатка фолије. Треба бити пажљив да нам се не би десило да приликом примене ове технике због недовољне дубине канала неки део макете не би пукао. Ако приликом “ломљења” фолије наиђемо на јачи отпор треба поновити урезивање канала све док га не сведемо на дубину која ће нам омогућити да са лакоћом и без велике примене силе део макете одвојимо од остатка фолије.

Осим седишта за пилота и навигатора као и пода не постоји ни један други део са којим би могли попунити кабински простор. За то ћемо морати добро да се потрудимо и да кабински простор обогатимо самоградњом применом разних материјала и уз помоћ разних макетарских техника.

Осим кабинског простора треба се и позабавити израдом издувних цеви мотора. Уз помоћ цртежа и фотографија извршићемо гравирање линија панела као и убушивање рупица на трупу хидроплана а које ће нам бити од користи приликом монтирања носача пловака. Исто тако потребно је убушити и рупице на доњаци крила ради позиционирања упорница.

Други, мањи, лист пластичне фолије садржи делове тј. полутке пловака хидроплана. Уз помоћ фотографија и цртежа извршићемо њихово гравирање као и израду битви за везивање хидроплана за плутачу или неки други објекат као и за привезивање чамца. И овде треба избушити рупице за позиционирање носача пловака уз помоћ којих ћемо пловке фиксирати за труп хидроплана.

Поред пластичних делова, макета садржи још и делове изливене од метала. То су носачи пловака, спинер, краци елисе, репни митраљез, издувници типа “лула”, . . .

Ту су још и пластичне траке са аеропрофилом које служе као упорнице између крила и трупа хидроплана а поклопац кабине навигатора израђен је од прозирне фолије.

Водолепиве налепнице дате су за два апарата. Један је из времена службе у Поморском Ваздухопловству док је други из No.2 Yugoslav Squadron -а.

Погрешних су димензија, облика а поједине и боја па их је потребно заменити онима произвођача Lift Here! Decals.

До-22Кј (Xotic72; 1/72)

Макета у кутији фирме Xotic72 је класичне шорт ран (short run) израде. Такве макете су нешто грубље израде, без пинова за позиционирање њених делова. Може се слободно рећи да је ово и мултимедијална макета јер поред пластичних делова садржи и делове израђене у резину.

Делови ове макете налазе се на два пластична рама који садрже све делове змаја хидроплана. Делови су доста финији и детаљнији од делова претходно представљене макете хидроплана До-22Кј.

Поред делова за хидро верзију на рамовима се налазе и сви потребни делови за копнену верзију авиона До-22.

Поред пластичних, макета садржи и резинске делове унутрашњости кабинског простора, митраљеза, хладњака, контра тегова елерона, радио станицу.

Саставница је доста лепо и прегледно урађена. На веома једноставан и прост начин кроз диаграм делова приказано је њихово позиционирање а дати су и одређени савети како и шта урадити са појединим деловима макете. Цртежи у овој саставници могу нам послужити као идеја и водич шта све можемо направити у самоградњи за кабински простор претходно представљене макете.

Поклопац кабине навигатора је као и код претходне макете дат израђен од провидеј фолије уз применом вакуформ технологије израде делова.

Водолепиве налепнице су дате за два апарата Поморског Ваздухопловства као и за апарате РВ Финске и РВ Грчке.

Као што то у већини случајева бива, налепнице за југословенске апарате су погрешне. Препоручују се налепнице домаћег произвођача Lift Here! Decals.

Водолепиве налепнице за хидроплан До-22Кј Поморског Ваздухопловства (Lift Here! Decals; 1/72)

Налепнице које се добијају уз обе макете хидроплана До-22Кј не одговарају за апарате Поморског Ваздухопловства тако да препоручујем налепнице домаћег произвођача Lift Here! Decals.

Сума сумарум

Обе макете препоручујем свакоме са нагласком да је макета произвођача Wings72 за искусније макетаре. Обе макете захтевају посвећеност и стрпљив рад па сходно томе ни крајњи резултат неће изостати.

На жалост обе макете се већ одавно не налазе у редовној понуди хоби продавница па се скоро искључиво могу набавити путем ebay -а као и разменом на некој од макетарских берзи.

Срећно макетарење.