Phönix D.I (Pegasus)

Овај окретни аустро-угарски двокрилац је током двадесетих година двадесетог века у мањем броју био у наоружању Ваздухопловства Војске. У Ваздухопловство Војске је ушао као ратни плен заостао повлачењем аустро-угарских трупа пред крај Првог светског рата. Једно време је уз Албатрос Д.3 Ефаг, Спадове 7 и 13 као и уз Авијатик Берг чинио окосницу ловачке авијације младе краљевине. Због дотрајалости као и великог броја сати налета веома брзо је повучен из ловачких ескадрила.

Макета авиона Феникс Д.1

Макету овог симпатичног ловачког авиона производи британска “гаражна” фирма Pegasus и на тржиште је избачена у свега 2.000 примерака још далеке 1992. године.

У кутији се поред упутства за састављање као и налепница налази још и 14 пластичних као и 14 металних делова.

Пластични делови су изливени у меканој светло сивој пластици погодној за даљњу обраду разним макетарским алатима. Делови на себи имају фине детаље панелизације, разних сервисних поклопаца, наоружања, . . .

Труп макете је нарочито лепо и детаљно урађен. Обзиром на јако малу размеру на себи има велики број веома реалних детаља у виду кружних сферичних поклопаца приступних отвора за сервисирање и одржавање. Пажљивијим разгледањем примећују се како шарке тако и бравице ових поклопаца. Један од интересантних детаља је и присуство неколико патрона за сигнални пиштољ смештених на спољну десну оплату трупа тик испод ветробрана кабине. У носном делу налазе се и два отвора за митраљезе из којих вире танке убушене пластичне цеви.

Да бих показао колико је ова макета детаљна фотографисао сам труп Pegasus -ове макете уз труп макете чешког произвођача MAC у истој размери. Разлика је више него видљива.

Метални делови садрже мотор, упорнице, издувнике, . . . Издувнике би било најбоље заменити медицинским иглама чије ћемо крајеве благо стиснути кљештима како би добили овални пресек.

Авиони типа Феникс Д.1 веома често су летели без платнене покривке бандажа точкова. Да би и наша макета била опремљена таквим точковима можемо користити фото ецовани комплет америчке фирме Tom´s Modelworks.

Исти такав комплет, али са много већим бројем точкова производи пољски Part. Поред комплета точкова овај исти произвођач нуди и фото ецовани комплет разних седишта за ваздухоплове из периода Првог светског рата који такође можемо искористити за детаљнију израду наше макете Феникс Д.1.

Да би макету авиона Феникс Д.1 урадили што детаљније и верније свом оригиналу можемо се послужити изврсном Windsock Datafile 31 публикацијом господина P. M. Grosz -а која је веома богата фотографијама  и цртежима овог авиона.

LH! Decals налепнице за ВВКЈ Феникс Д.1

Домаћи произвођач водолепивих налепница Lift Here! Decals у свом комплету 1919 даје налепнице за означавање ВВКЈ Феникса.

Срећно макетарење.