MODELLBRNO 2013

Током 21. и 22. јуна одржано је у Брну, Република Чешка, међународно макетарско такмичење Modell Brno 2013. Цео догађај одржан је у једној великој сајамској хали на међународном сајму који је у време социјалистичке Чехословачке по значају био један од већих у Европи. Од како су деведесетих година почели дувати неки други политички ветрови до данас су се десиле многе промене. Уместо да сајам макар остане оно што је некада био он је данас по речима самих грађана Брна само један бледи подсетник на нека стара и прохујала времена.

Петак 21. јуна Modell Brno 2013 био је отворен искључиво за излагаче и трговце. Тогa дана су излагачи из разних макетарских клубова, како из Чешке тако и из других земаља, уређивали своје изложбене штандове док су трговци распакивали и ређали своју робу за сутрашњу макетарску берзу. Тога дана, сви они који су се затекли у хали сајма, могли су и куповати на штандовима продаваца што је одличан потез организатора. Тако се у миру и тишини могло пребирати по разним кутијама, столовима и штековима.

Намештање штандова је трајало до 19 сати када је тај први дан овог макетарског дешавања био званично и завршен. После тога, испред хале је био организован роштиљ и дружење за све оне који су тога дана дошли на Modell Brno 2013. Уз чешке роштиљ кобасице, пилетину, котлете и наравно неизбежно и увек квалитетно чешко пиво завршен је тај први дан.

Веома занимљиво је то што је током роштиља и дружења сајамска хала била широм отворена. У њој је све то време стајао изузетно велики број изложбених макета као и велика количина робе која је била намењена продаји а да нико од посетилаца није ништа пипнуо а камоли отуђио. То само показује колико је био висок степен одговорности сваког посетиоца понаособ.

null

null

null

null

null

null

null

null

Сутрадан, у суботу 22. јуна, почео је и званични део такмичења. У јутарњим сатима су доношене такмичарске макете, вршене пријаве истих а халу су полако почели да пуне посетиоци разних годишта и узраста. Било је приметно велико присуство деце што говори о заиста великом интересовању за овај догађај. То и није чудно јер су Чеси технички образована нација па је оваква изложба незаобилазан део њихових живота.

Поред великог броја макета, посетиоци су могли видети и реплику авиона Спитфајер IX који је био постављен у једном делу хале. Берза је била јако богата и могло се буквално наћи све од игле до локомотиве. На скоро свим продајним штандовима попуст је био 20% тако да је куповина била право уживање. Током трајања макетарског такмичења организован је и велики број разноразних радионица на којима су прави мајстори овог нашег хобија заинтересованим посетиоцима приказали велики број макетарских техника.

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

На овом изванредном макетарском догађају присуствовали су и макетари из Србије. Поред моје маленкости била је присутна и екипа Београдског макетарског клуба у саставу Небојша Суботић – Суба, Немања Мијатовић – Трипко и Срђан Радосављевић – Сандман. На сајту Београдског макетарског клуба ћете моћи више прочитати о њиховом учешћу на Modell Brno 2013 као и запажањима у вези истог.

Поред овог макетарског такмичења вредно је посетити и Технички музеј у Брну. Иако мали, пријатно је и укусно уређен, са веома богатом збирком експоната која се састоји од аутомобила преко телефона, радио апарата, авионских мотора, мотоцикала, ТВ апарата, играчака, . . . кроз разне временске периоде.

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

null

У техничном музеју налази се и једно мање одељење посвећено макетарству.

null

null

null

Препоручујем посету граду Брну, овом надасве одличном и опуштеном макетарском такмичењу као и техничком музеју.